|
Post by mariakowski on Feb 27, 2015 12:58:29 GMT 1
Ostatnio grając adc mam duży dylemat związany z tym przedmiotem.
Czy w ogóle go kupować? Jeśli tak to jako który w kolejności? Na jakie postacie go polecacie, a na jakie raczej się nie przyda?
Chętnie poznałbym wasze opinie z racji tego, że jestem zielony w temacie adc.
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 27, 2015 13:17:44 GMT 1
Kupuj, dobre w chuj i niedrogie Ogolnie Phantom ma lepsze staty cyferkowe ale ja szczerze mowiac za mocno ich w czasie gry nie czuje, Statikk jest tanszy i ma imo duzo lepszy pasyw. I to nieprawda ze jest tylko do farmienia, daje magic damage czyli niejako kontruje armor, ktory na Ciebie skladaja, moze jebnac w kilka celow jednoczesnie w teamfighcie i jeszcze ten pasyw moze krytnac, polecam
|
|
|
Post by martyyy on Mar 1, 2015 13:11:14 GMT 1
Shiv poza tym smiesznym magic dmg 100 jest sporo gorszy od PD. Daje 15% mniej krytow i mniej attack speed. IE + PD ma 55% szans na kryt, a w parze z SS ma 40%.
Phantom Dancer is 126.6% gold efficient without its passive.
50% attack speed = 1500g 35% critical strike chance = 1750g 5% movement speed = 297g Total Gold Value = 3547g
Statikk Shiv is 102.3% gold efficient without its passive.
40% attack speed = 1200g 20% critical strike chance = 1000g 6% movement speed = 357g Total Gold Value = 2557g
|
|
|
Post by ostmaz on Mar 1, 2015 15:36:33 GMT 1
Nie 100 bo ten passive krytuje, wiec juz 250 i moze jebnac w 4 osoby Zreszta mozna przejrzec probuild.net 70-80% prosow buduje stakikka
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Mar 1, 2015 21:59:59 GMT 1
Powiem tak, każdy kupuje co woli. Ja osobiście na LCS widziałem częściej statik shiva niż phantoma. A poza tym ten gold efficency jest bez pasywa, z pasywem, nie było by aż takiej różnicy.
|
|
|
Post by barabasz79 on Mar 1, 2015 23:22:00 GMT 1
O to chodzi ze jak idziesz na wymianę z innym adc to na pierwszy auto shot on jest w plecy, w mid game zabierasz mu polowe zycia. Zanim sie rozkręci fantom to juz będzie martwy. Asasinow tez szybko sie rozwala. Ogólnie static jest cacy jak druzyna przeciwna ma dużo lekkich napierdalaczy. Jak mają bardzo tankerski sklad to robisz fantoma. Będziesz dlugo napirdalal tanków i wtedy fantom błyszczy.
|
|
|
Post by martyyy on Mar 2, 2015 1:36:20 GMT 1
|
|
|
Post by ostmaz on Mar 2, 2015 9:08:29 GMT 1
To juz byl etap late game i na drugi phantom sprzedala buty, na tym etapie na bank phantom lepszy. Matematyka to jedno, kazdy glupi wie ze 50>40 a 35>20 ale jakis powod byc musi dla ktorego ludzie, ktorzy troche lepiej znaja sie na tej grze i tez liczyc potrafia mimo wszystko bardzo czesto wybieraja statikka. Fakt faktem ze phantoma ostatnio buffneli, bo jeszcze ze 2 patche temu mimo ze "matematycznie" wciaz byl lepszy to juz totalnie nikt go nie kupowal.
Gold eficiency nie pokazuje tez zyskow golda z avarice blade'a, jak sie dobrze last hituje to jest to conajmniej kilkaset golda, ktorego ta "matematyka" nie uwzglednia.
|
|
|
Post by martyyy on Mar 2, 2015 10:19:45 GMT 1
Jasne, ze jest gold z Avarice Blade, ale jesli faktycznie sie go kupuje i farmi przez 15 minut. Tyle, ze niekt tego nie robi z nas, bo nie widzialem nigdy.
Zgadza sie, ze kupil drugi PD w late game, ale nigdzie po drodze nie kupowal Statikka. Co do tego, ze wielu jednak kupuje go w LCS. No to proponuje sprawdzic historie gry. W wiekszosci gier kupili go, bo byli do tylu i przegrali lane lub jak grali luzianem i byli jedynym wave clearem w druzynie.
Tyle ode mnie, tak wiem nie znam sie na grze tak dobrze, bo jestem w brazie. Ale umiem sluchac analitykow z LCS, ktorzy komentuja czesto buildy zawdonikow i umiem czytac fora na ktorych pisza ludzie z wysokich lig. Poza tym jak sie uczyc to od najlepszych. Po patchu i nerfie na IE, PD jest najlepszym wyborem, bo rekompensuje zmiane. A to, ze nie zawsze mozna go kupic, bo 1 trzeba dofarmic dwa nie ma jak czyscic minionow w czasie oblezenia druzyny przeciwnej, to inna sprawa.
A zapomnialem o pasywie Statikka co krytuje w 4 przeciwnikow. Trzeba wziac pod uwage, dwie rzeczy, ze jak dochodzi juz do tego, to przynajmnije 2 moze 3 przeciwnikow ma juz MR (nie liczac rune). A druga rzecz, ze zazwyczaj ci bardziej tankowi sa z przedu, wiec ten kryt za 250, nie robi tyle dmg.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Mar 2, 2015 12:24:04 GMT 1
Można się spierac o te 2 przedmioty całymi dniami. Phantom jest lepszy statystykami, ale droższy a Statik jest tańszy statmi gorszy, ale pasyw nadrabia otwarcie, gdzie licząc 2-3 hity na walke adc vs adc może przechylic szalę zwycięstwa ten pasyw na naszym poziomie. Osobiście uważam że porównywanie nas do LCS i pro graczy itp to nie ma sensu. Bo u nas przeważnie w 6 minucie jest już mnustwo killi, a u nich na całe 2 teamy około 6. Czyli już inaczej złoto się rozkłada. U nas mało jest kupionych wardów a u nich duuużo. itp. Nawet jak patrzyłem na Frogena który grał TF na LCS a solo queueu, to inaczej się poruszał, inaczej build przedmiotów robł kolejnośc itp
|
|
|
Post by barabasz79 on Mar 28, 2015 9:34:32 GMT 1
Tak własnie to tłumaczymy, w mid game wymiana między adc trwa 3 - 5 sekund zanim ktoś kogoś znukuje. Wtedy SS wygrywa bo PD nie ma takiego durst dmg w tak krótkim czasie. T eam fightach lekkich asasinów też tak się rozwala, szybkim nukiem. W przypadku tankerskich drużyn zabijanie tanka trwa dłużej 6 - 8 sekund. Wtedy SS bez użyteczny i twoja matematyka się zgadza Marcin.
|
|
|
Post by martyyy on Mar 28, 2015 15:59:30 GMT 1
Nie moja, nawet wczoraj casterzy na lcs powiedzieli, ze PD jest do fightow, szczegolnie single target. Statikk dla wave clear. Nie ma co medrkowac, im placa za to, ze znaja sie na tej grze i za analizy.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Mar 29, 2015 16:42:55 GMT 1
Ja uważam że każdy z tych 2 itemów zależy kto co woli. Jedyne co, to ani jeden ani drugi nie powienien byc robiony jako 1szy item. Ewentualnie jako drugi, bo bez BF sworda i infinite Edge, niestety gra się z handy capem.
|
|
|
Post by barabasz79 on Apr 4, 2015 19:20:48 GMT 1
Lol powiem wam że PD jest lepszy. Nawet na jednego tanka sie opłaca go kupic. Przynajmnie w naszym team comp jak mamy 3 tanków. Ich tank zawsze przyjdzie do nas na tył po manka lub po mnie. Czym szybciej go zajebiemy tym szybciej pomagamy tankom wykończyć ich dmg dealerów. Przeważnie tak to wygląda w naszych grach.
|
|