|
Post by vuznarmaniek on Feb 23, 2014 11:12:06 GMT 1
Michalak zaproponował pewien pomysł. I po przemyśleniu why not. Można się pobawić ) Ja jestem za tym żeby może stworzyć taktycznego shootera. Coś w rodzaju CSa, tylko może coś bardzie urozmaiconego i bardziej "taktycznego" Styl gry głownie 5v5 do 8v8. Objective gry: Coś w rodzaju Capture the flag. Jedna strona ma za zadanie ukraść jeden z 2 (lub więcej miejsc) objective. 2ga Broni. Po czym strona atakująca ma za zadanie dojść do exctraction pointa. Osoba niosąca objective widoczna dla obu stron na mapie (niech będzie że ta rzecz ma GPSa). Strona broniąca ma za zadanie odzyskać objective. Objective może nosić tylko drużyna atakująca. Oba etapy gry mają osobny timer. Na przykład na zdobycie któregoś objectivea 3 minuty, na ekstrakcje kolejne 2-3 minuty. Raz giniesz i nie powstajesz. To jest pomysł ogólny na rozgrywkę. Mam też pomysł na rozwój gracza wraz z grą, ale to w oddzielnym wątku zacznę. Jak macie jakieś sugestie to piszczcie i ewentualny komentarz do mojego pomysłu mile widziane.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 23, 2014 15:35:01 GMT 1
Pomysł bardzo fajny, tylko ja bym proponował zrobić najpierw jakiegoś podstawowego shooter'a w trybie rozgrywki deathmach. Żeby zobaczyć jak idzie taka robota. Żeby zrobić totalną podstawę na gotowym silniku jakim jest przykładowy UDK w którym teraz się uczę czegoś zrobić. Na silniku Unreal Development Kit został zrobiony Unreal Turnament, tylko po to żeby zaprezentować jego możliwości. Możemy też pomyśleć nad jakimś inny darmowym programem/silnikiem. w linku są programy i ich opisy www.dobreprogramy.pl/Tworzenie-gier,Programy,Windows,250.html poczytajcie, może ktoś coś więcej wie o tych programach. na youtubie są filmy w których ludzie dają lekcje jak używać UDK i innych programów www.youtube.com/watch?v=wsIEZVKHH0cmoże ktoś ma jeszcze jakieś pomysły każdy zainteresowany powinien przeczytać link poniżej żeby zobaczyć podstawy procesu twórczego, moim zdaniem to totalna podstawa żeby cała grupa widziała o czym rozmawiamy warsztat.gd/wiki/Jak+stworzy%C4%87+dobr%C4%85+gr%C4%99+komputerow%C4%85%3F
|
|
|
Post by martyyy on Feb 24, 2014 1:00:23 GMT 1
Generlanie chyba MP wchodzi w gre, bo zaprogramowanie AI jest bardzo trudne. Dlatego CS nigdy nie mial botow. A te co sie pojawily, to byly easy kill lub zbyt OP. Co do samego pomyslu to nie wiem, Jest wiele shooterow i hmm nie wiem co muslaby byc wymyslone, zeby cos pokazac. W sumie Minecraft zrobil wielka kariere, ale hmm no nie wiem.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 24, 2014 11:54:04 GMT 1
Ogólnie też uważam że MP będzie najłatwiej. Też zauważyłem na przykład, że ludziom się podoba gra "Craft the world" ruscy zrobili o krasnalach budujących świat. Na steamie kosztuje 15 Euro i to jest tylko beta a ludzie i tak kupują.
Tam są elementy z AI, więc nie wiem jak to by było ze zrobieniem tego.
Jeszcze też się zastanowię nad innym modelem gry jak FPS, może coś się wymyśli.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 24, 2014 12:24:20 GMT 1
Strzelanka ludzie kontra ludzie jest ok można robić. Boty też można wstawić jak potrzeba do jakiegoś stylu rozgrywki tak jak w BF1942 żeby postrzelać do czegoś kolwiek jak nie ma z kim grać. W UDK jest to dosyć proste bo są gotowe skrypty do ich zachowań. Gość pokazuje to w 3 lekcji na youtubiew linku który wam wysłałem.
Zacznijmy od stworzenia mapy i żebyśmy mogli się na niej postrzelać w minimum 4 osoby. Jak się zaznajomimy z programem lub programami to możemy zaplanować grę według profesjonalnego schematu.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 24, 2014 19:02:11 GMT 1
|
|
|
Post by martyyy on Feb 28, 2014 15:11:08 GMT 1
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 28, 2014 16:45:13 GMT 1
Zaglądałem, na moje to za bardzo dziecinne. Z tego co już umiem na UDK przechodzenie na code to taki krok w tył
|
|
|
Post by martyyy on Feb 28, 2014 21:37:22 GMT 1
Ok, sory nie wiedzialem, ze po paru dniach jestes juz tak zaawansowany.
|
|
|
Post by barabasz79 on Mar 12, 2014 16:45:05 GMT 1
ok projekt padł, nie ma czasu , ja muszę czytać mądre księgi od naszych pracowych spraw !! Maniek robi rolki, Marcin vel Andrzej zhakował planetę, Greg się nie odzywa na forum, Kosa ma log out, Murderer się wiecznie uczy do egzaminów.... ja wymiękam !! :PPPPP
|
|
|
Post by mariakowski on Jun 2, 2015 16:23:14 GMT 1
Ostatnio odpaliłem Counter Strike Global Offensive. Na odmianę świetna sprawa. Gry rankingowe są w drużynach pięcioosobowych. Polecam!
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Jun 2, 2015 16:46:27 GMT 1
Też czasami pykam z 2 kumplami z grodzia, czasami o 22 jakiś pojedyńczy meczyk ;p Ogólnie rozegrałem rankedy i trochę Valve pogieło, bo wywaliło mi wysoką range od razu po promotach ;o
|
|
|
Post by mariakowski on Jun 2, 2015 17:05:58 GMT 1
Ja wygrałem na razie jakieś 3 rankedy i muszę czekać 19 godzin aż mi statystyki zupdateują
|
|