|
Post by vuznarmaniek on Jan 31, 2016 20:25:32 GMT 1
Dużo grałem w weekend jak na mnie i chciałem się podzielić przemyśleniami.
Uważam że podstawą w tym sezonie jest late game (to co lubimy najbardziej)
Trzeba brać takich champów żeby w lejcie wnosili jak najwięcej i równocześnie nie na feedowali na linii.
Kompozycja powinna się składać z 3 dmg dealerów, 1 utility/CC, jednego tanka z Engage.
Przykładowo: TOP - LULU utlity i bezpieczny pick, ewentualnie Lissandra z dobrym wyhaczaniem celów i przyzwoity dmg. (utlity) Jung - Graves, Elise, Kha zix, Pnatheon Mid - Ziggs, Viktor, Xerath (nuke) ADC - Kiting potencjał - Vayne, Lucian, Tristana, Corki. Support - Leona, Alistar, Nautilus (tank z CC z engage)
W ten sposób, jak wjeżdża jakiś rengar, master yi albo kto kolwiek na naszego carry to utility go bronie (lulu ult i shield, a Lissandra stun) Mamy dmg dealerów którzy mogą zone utrzymać i 2 mega dmg dealerów, którzy mogą czuć się bezpieczni.
2ga alternatywa: TOP - Renekton, Wukong, Vladimir (dmg dealer off tank) Jung - Zac, Sejuani, Amumu (tank z engage i CC) Mid - Ziggs, Viktor, Xerath (nuke) ADC - Kiting potencjał - Vayne, Lucian, Tristana, Corki. Supp - Nami, Lulu, Janna, Thresh (Utility do ochrony carry i zone na przeciwnika, nie do engage tylko defense)
Tutaj jest tank do engage w jungle, TOP zone na ich carry, żeby bali się wejśc do walki, 2 mega dmg dealerów i support utility ideani do obrony carry przed ich tankami.
3cia alternatywa: TOP - Malphite, Maokai (engage tank) Jung - Graves, Elise, Kha zix, Pnatheon MID - Orianna, Anivia, Lulu (utility do obrony i dmg) ADC - Kiting potencjał - Vayne, Lucian, Tristana, Corki. Supp - Brand, Zyra, Annie (nuke + CC)
Sumując: Musimy miec w naszej kompzycji: TANK 2 dmg dealerów, utlity i jakiś off tank.
Nawet nie musimy patrzec konkretnie takie picki, tylko chodzi o samą myśl do kompozycji.
Zapraszam do dyskusji i przedstawienie swoich poglądów.
|
|
|
Post by martyyy on Jan 31, 2016 23:09:38 GMT 1
Nie widze Teemo.
|
|
|
Post by ostmaz on Jan 31, 2016 23:26:03 GMT 1
Dokladnie Kompy sa dobre tylko ze to gdybanko bo szans na wprowadzenie tego w zycie nie ma Generalnie wszystkim tym co wyzej mozemy zagrac, zazwyczaj trzeba troszke pickowac pod enemy team. Z tego co ostatnio zaobserwowalem to: - Teraz bardzo popularne na topie sa golemy typu Garen, Malphite, Kench, Darius, Olaf... wiekszoscia melee champow na to sie nie da grac, czesto konczy sie fedem i snowballem. Vladimirek jest bardzo dobra kontra na tego typu champy. Teoretycznie Teemo tez nie jest zly tylko Vlad ma jeszcze kaluze do ucieczki i zajebisty sustain a teemo nie ma nic i na 5 gankow na 4 ginie... Dobre moga byc Gnarki, Lisandra itp. tylko tym trzeba juz troche umiec grac, ja sie nie podejme - ADC to na moje poza tymi 4 co wymieniles reszta nie ma wogole racji bytu... narobili tyle posranych champow ze ADC bez zadnego dasha, odskoku itp. sa na dluzsza mete niegrywalne. No jest jeszcze Kalista ale tym nie gramy i moze to i lepiej - Jungle ja zawsze bylem zwolennikiem ofensywnych junglerow, mogacych gankowac szybko i skutecznie. Wydaje mi sie ze jak jest tanky top i supp to smialo mozna wjezdzac na jakies Kha Zixy, Vi czy Pantheona (w gaciach) No i czy supp czy mid jak jest open Annie - trzeba brac
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Jan 31, 2016 23:28:09 GMT 1
wiedziałem ze to bedzie 1szy post :-p można go zaliczyc do kompozycji 2giej jako ddmg dealer i mid musi isc utility do obrony.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Jan 31, 2016 23:40:25 GMT 1
no niestety z teemo jestesmy ograniczeni. ja bym zagral tak: top: teemo jung: graves kha lub panth mid orianna anivia karma lub lulu adc to wiadomo supp braum lub leona.
i mysle ze kazdy bedzie mial jakas rotacje w champach a comp powinien miec rece i nogi
niestety uwazam ze branie random champow zabija nak 40procent gier. niemoc po 3minucie.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 1, 2016 11:18:08 GMT 1
zczołem budowac Klepsydre na teemo jako 1 item, moja zywotnosc znaczaco sie zwiekszyla tez juz nie puszjue na lini tak mocno jak kiedys
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 1, 2016 12:07:45 GMT 1
no to git. sprobuj jedna grę zagrac zb1szym itemem rod of ages. potem zhonya lub abyssal scepter zalezy czy ad czy ap orzeciwko i void staf jako 3ci dalej zaleznie od sytuacji.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 1, 2016 14:35:16 GMT 1
roger roger
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 1, 2016 23:46:36 GMT 1
dzisiaj mielismy dobra gre. fajny team mielismy. malphite vi ziggs lucian i motgana. duzo cc i dobre combo. ult vi lub malphite plus ult ziggsa i kazdy squishy padal. poza throwem przy 1szym smoku fajnie gralismy w okol objectivov. jak mielismy wygrany team fight i byl siege to ladny roam po liniach robilismy dzieki czemu nie nadazali oni z obrona. jedyne co nam kulalo to wizja. jednak same blue trinkiety sa slabe. powinny byc wedlug mnie 2 zielone 2 blue i 1 red. razem z sightstone mozna dobra wizje zrobic. a blue w niebezpieczne strefy rzucac.
suma sumarum dobry mecz. przez bral komunikacji z malphitem przeciagnela sie ta gra. czasami wychodzil z team fight z nie uzytym ultem:-( a tak poza tym to bylo git. jak gonili nas to zone ziggsanz satchela i min do tego poke z q i nie dalo rady nas dogonic. dobry wave clear. mega engage. jeszcze morgane bym zamienil na brauma (z lucianem fajne combo i ogolnie dobry ult) lub jakas nami ze swoja fala i bombelkiem i by byla lepsza niz ta morgana.
|
|
|
Post by martyyy on Feb 2, 2016 10:40:38 GMT 1
Fajna, Ostmaz tiltowal od 7 minuty .
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 11:08:16 GMT 1
Mówię bardziej o naszym stylu gry. Jak to mówią na LCS nasze macro było dużo lepsze niż na weekend było :-)
A to że tilt, to zawsze albo ty albo Gregu ostatnio tiltuje i zawsze jest przynajmniej jeden surrender na grę która jest wyrównana. Nie ma tylko surrender kiedy my stompujemy ;-D
A tak w ogóle to naprawdę dobrze nam wychodziło niszczenie wież. Niestety kontrola barona szwankuje i wizja
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 2, 2016 11:40:30 GMT 1
Tiltowalem bo Morgana poszla sobie z lini roamowac w jakiejs 5 minucie i juz na nia nie wrocila... ja tam przez 10-15 minut musialem grac sam, przychodzil amumu i po kilku wyjebkach w sytuacjach 1 vs 3 ciezko nie stiltowac. Jak sie lane phase skonczyl to sie odtiltowalem... Poza tym ten sezon jest jakis dziwny, niektore porazki to jest jakis JOKE, wjebalem wiecej "wygranych" gier przez tydzien niz chyba przez caly poprzedni sezon. Dlatego mnie ta gra rozdraznila ostatnio i potrzebuje przerwy pare dni
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 11:47:35 GMT 1
Ogólnie można prowadzic early i mid game, ale jak nie ma się late game compa, to i tak się przegra w latej, po jednym przegranym team fight. Dlatego też będę się starał team fight champów brac, a żeby w early i mid game, przynajmniej na remis zagrac, ale żeby w combo zamordowac ich. Kiedyś mieliśmy domenę "mamy ich w lejcie", ale często nie przeżywaliśmy do lejta, teraz dzięki tej mecie powinniśmy miec łatwiej ;-D
Trzeba byc dużo ostrożniejszym w late i nie wychodzic za daleko i nie dac się łapac, jedno złapanie = lost gry
|
|
|
Post by martyyy on Feb 2, 2016 11:58:21 GMT 1
Tiltowalem bo Morgana poszla sobie z lini roamowac w jakiejs 5 minucie i juz na nia nie wrocila... ja tam przez 10-15 minut musialem grac sam, przychodzil amumu i po kilku wyjebkach w sytuacjach 1 vs 3 ciezko nie stiltowac. Jak sie lane phase skonczyl to sie odtiltowalem... Poza tym ten sezon jest jakis dziwny, niektore porazki to jest jakis JOKE, wjebalem wiecej "wygranych" gier przez tydzien niz chyba przez caly poprzedni sezon. Dlatego mnie ta gra rozdraznila ostatnio i potrzebuje przerwy pare dni
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 2, 2016 12:13:35 GMT 1
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 12:29:25 GMT 1
Rozumiem, ale widzę że RIOT zrobił że objective ważniejszy niż kile i złoto, też nie raz widziałem w LCS wyniki, że mimo prowadzenia w kilach, to moga przegrywac w zlocie (farma i wieże baron itp) Albo nawet przegrac całą grę przez 1 throw na baronie.
Teraz przez takie długie timery, baron jest tak riscy, że jak nie jesteś pewien że go zrobi się bez fighta, to można slono za to zapłacic. Przegrywając całą grę jak zabiją nawet 2/3 osoby i wjadą do bazy. A z baronem, jak ma się dobrego wave cleara nawet, to można go zneutralizowac.
Wczoraj mimo że 2 razy mieli baron, to tylko raz udało im się nam zrobic szkody w sensie straciliśmy inhib i tylko dlatego że nam zabili 2 graczy.
Mnie się wydaje że nawet czasami lepiej pojechac wieże lub inhib zamiast barona, bo jak mają wave clear to tylko złoto z niego może wpaśc i nawet żadnej korzyści.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 7, 2016 12:22:28 GMT 1
Grając rankedy z Gregiem, to widzę że twój potencjał z Vladimirem rzadko wykorzystujemy, myślałem sobie, że ty możesz brac Wlaska a ja Anivie i Orianne, trochę CC by doszło duży dmg. Vladek na tyle ma sustain i tankowy jest że spokojnie może byc liczony jako tank.
Też mnie się podobało, jak mieliśmy lepsze match upy na wzajemnych liniach to żeśmy się zmieniali, scout robiliśmy i ustawialiśmy się na korzystniejszych liniach da naszych champów, to takie teamowe ;D
Nowe bany: Cho gath ;-D Udyr jungle i 3ci to Jax według mnie, ewentualnie Fiora, poppy lub Anka. chyba że to była słaba Anka.
Anivie jako safe pick zaczynam brać. Viktor ma za dużo counterów, jak mi wjedzie na linie cho gath, Xerath, Malzahar czy Syndra to dostaję baty.
wczoraj 2 gry z rzędu miałem cho gath a później Syndra ;o i było mi ciężko na lane. A na anivie nie ma countera jaki mi przychodzi do głowy ;p
Ogólnie uważam że wczoraj też mogliśmy lepiej zgrać combo Wukong z Ziggsem. Powinniśmy dużo wizji zrobić i ich flankować, zamiast się pchać face to face, szczególnie że rengar chodził swoimi ścieżkami, a gragas i Caitlyn umierali po wyjściu z bazy. Jak by nam się udało im wjechać od tyłu na Branda, to bez niego nie mieli by dmg, a ja bym Nasusa mógł zone robić, Satchel i bomby i można go było trochę omijać.
Nie wiem czy masz jakieś przemyślenia co do wczoraj?
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 7, 2016 16:24:11 GMT 1
Ogolnie gralo sie przyjemnie, poza ta ostatnia gra gdzie juz bylo chyba 1 piwo za duzo i zagralem jak warzywo Mocno wygralem linie ale potem cos sie sypnelo... chyba nie mialem MR i za szybko spadalem w fightach od branda i anivii. Co do banow to juz nam mocno brakuje slotow Jest tyle upierdliwych champow ze i tak wszystkiego nie wybanujemy. Trzeba chyba zmodyfikowac champ pool grac postaciami safe, trudnymi do skontrowania i mogacymi w najgorszym przypadku farmic bez feedowania. Na takiego cho gatha mozna wymyslec jakis counter pick czy play. Zreszta w tym sezonie to konieczne bo przez ten nowy champ select bardzo czesto trzeba pickowac champa na linie w ciemno, wiec trzeba minimalizowac ryzyko. Na midzie np. Orianna nie ma zlych matchupow, mozna safe farmic na kazdego, reszta nie wiem Banujemy champy niewygodne dla nas, ale zostawiamy przez to champy OP i trzeba sie uzerac z jakims gangplankiem w lejcie. No i te picki nasze nie do konca mialy synergie, do ziggsa lepszy bylby malphite np. do wukonga Orianna albo lulu itp. mozna pomyslec nad tym next time.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 7, 2016 17:00:23 GMT 1
Ziggs z Wukong też ma niezłą synergie. Jak połączą ulty i z jedno q ziggsa, to każdy squishy pada. Ale bardzo zone był robiony przez Nasusa i nie dało się przejśc. Orianna faktycznie o tyle lepsza, że jak wpadnie odpala R i W robi dmg bez podchodzenia. Jedyne co trzeba uważac żeby nie wyjśc z range kulki, żeby nie wróciła do niej z czasem ;p
W sumie tak gang plank zostało, faktycznie brakuje już Banów. W sumie cho gatha można zostawic open a gangplanka wywalic.
Safe pick na mid to orianna i Anivia, jej jajko daje sporo życ więcej, ma ściane, stuna slowa, ciężko ją zgankowac, trzeba bardzo zlamic albo nie miec many żeby paśc. Nawet na support vayne plus Anivia było śmiesznie, ściana i dobicie do niej, fajnie nam wyszło kilka razy i od razu stun za tym, tak samo jak stun i ściana uratowały nas przed 2 czy 3 gankami. Też jestem za tym żeby pograc jakimiś synergy late game comp, a na lini nie feedowac.
Viktora muszę odstawic na jakiś czas, bo on jest łatwy do zgankowania i zgaszenia early. Dużo osób wie co on robi przez LCS i dużo ciężej się gra nim niż kiedyś. I musi byc mocno nafarmiony żeby robic dmg, early w zasadzie nikogo nie może podjąc, bo ma długie Cool downy.
Na mida mi pasują teraz Anivia, Orianna i Ziggs, tacy 3 champi co mają duży dmg, zone, surivial i wave clear. Duży gank potencjał i w late game są na prawdę mocni.
A z TOP to uważam że Renekton jest teraz słabym pickiem, na lane jest bardzo mocny, ale w late jest mniej użyteczny niż taki Malphite, Vladimir, Wukong, Hecarim. Ba nawet bym się zastanowił czy Nocturne nie zagrac, kiedyś zagrałem nim raz i naprawdę był fajny, bruiser z dużą możliwością roama, może się przejśc do mida, może TP zrobic na bot do jakiegoś cofniętego warda i wjechac na ult bez wysuniętego warda. Ma feara sustain, uważam że nie doceniany jako TOP. I na dodatek ma shielda, który może jakieś skile ominąc dzięki temu.
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 7, 2016 17:41:07 GMT 1
No Renekton to typowy early game champ, nim koniecznie trzeba wygrac lejn inaczej jest dupa... jak wpadnie szybko pare kili i sie zacznie snowballowac to w mid gamie moze robic 1 vs 3... ale jak sie zagra early na remis albo nie daj Boze przegra to niestety, zaczyna byc bezuzyteczny i praktycznie kazdy toplaner go outscaluje. W poznym lejt game przy walkach 5 vs 5 tez jest juz slaby. Ale to wciaz dobry safe pick na champy typu Riven, Jax, Fiora. Mozna nim taki lejn spokojnie ugrac i nie feednac enemy. W sumie zamiast marnowac ban to moze naucze sie grac Cho Gathem...
|
|