|
Post by vuznarmaniek on Jan 31, 2016 20:33:28 GMT 1
1: Mamy problem że jak wygramy team fight zabijemy 2 lub i ucieka ktoś z LOW HP to my napalamy się go zabić. Często nam uciekają i nic nie osiągamy, bo spawn jest martwych.
Po takim fight musimy iść do najbardziej pushniętej wieży albo najbliższej i zniszczyć ją lub nawet 2 zależnie od sytuacji. I w drodze powrotnej smok jak jest
2: Nie potradimy często się zdecydować na barona, jest call, i część idzie część nie. Jeżeli ktoś uważa że nie idziemy to tak mówi na głos. A nie czai się na wroga my zaczynamy barona i tracimy ponad pół życia bez potrzeby. Jeżeli pojawią się 3 głosy na nie to nie robimy, jak będzie 3 głosy na tak, to nawet ci co nie chcą to idą.
Pod tym względem strasznie zalatujemy solo Que. Mamy komunikacje a nie możemy się dogadać
3: Jak ktoś ma zhonya to nie można na niego wywalać wszystkiego. Ostatnio przez to przegraliśmy, że ja z Fizz napaliliśmy się na branda, on odpalał Zhonye i było po nas, bo w tym czasie umieraliśmy, bo all cool downy poszły w niego, a oni nas bezkarnie zabijali :-(
4: Jungle musi częściej wychodzić z jungle, szczególnie jak któraś linia jest gnieciona w wieże. Miałem takie 2 gry, gdzie na BOT kolesie nam prawie dive robili na wierzy na 3-6 lvlu i można była ich bez karnie zabić.
2ga byłem na TOP i koleś też mnie gniótł w wierze i niestety nie przyszedł gank, a takie rzeczy powinny być karane. Trzeba brać champów którzy mają gank potencjał od 3 lvlu.
Zapraszam wszystkich do dyskusji
|
|
|
Post by ostmaz on Jan 31, 2016 23:11:53 GMT 1
co do barona to czesto trzeba ryzykowac bo calle sa takie 50/50 zgodnosci nie ma, jedni ida drudzy nie trudno. Moim zdaniem najgorsze co mozna zrobic to po wymianie zdan, naradzie jednak zaczac... jak idzie call i przez 5 sekund od calla nie jestesmy on the same page to ja bym juz odpuszczal, zazwyczaj jak zaczynamy za pozno to nie dosc ze barona nie ma to jeszcze zdarza nas poubijac... Komunikacja tez nam szwankuje, ktos na ochotnika moglby sie zglosic zeby patrzec na itemy w enemy i alarmowac jak pokazuja sie zhonye, qssy itp. Ja sie do tego srednio nadaje, ostatnio nie zauwazylem ze mamy full ad team i nie zbudowalem LW mimo ze kazdy w enemy mial po +200 armora... Po 30-40 minucie powinnismy juz chodzic grupa, albo patrzecna mapke i sie nie oddalac za bardzo. Support, jungler nie powinni splitpushowac w late gamie. Generalnie bym wogole odpuscil split push bo nie umiemy tego robic i mnostwo gier wtopilismy przez to ze szly walki 4 vs 5 w lejcie. Oczywiscie mozna powiedziec zeby sie nie bic ale to niestety nie zawsze sie da, jak ktos mignie na wardzie czy minionach na drugim koncu mapy to jakis enemy malph czy annie robi insta flash ulti i mamy koniec gry. I generalnie bralbym champow dobrych w teamfightach, jak nie ma jakiegos stompa w early to gry rozstrzygaja sie w fightach 5 vs 5 jak juz sa dlugie spawny. I wtedy taki wysmiewany amumu kasuje teamfight a lcs picki typu lee sin to juz w zasadzie granie 4 vs 5. To tyle co mi sie ostatnio rzucilo w oczy na szybko
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Jan 31, 2016 23:37:22 GMT 1
tez bylbym za tym zeby odpuszczac barony w riscy sytuacjach. niestety dlugi spawn time nie wybacza takich smierci i zmusza do pizdowatej gry bez zbytniej agresji. lepiej daj przeciwnikowi wysypać sie na baronie noz samemu to robic. gramy przewaznie na 2 tele. to dobrze rzucony ward i tp moze ich wyniszczyc. na przyklad orianna ziggs moga sami na robic rabanuni uciec jeszcze.
tez dobry pomysl ze od 30 min lonoec z lazeniem samemu po jungle i zabroniony split push. nie mamy champow do tego ani dkila. poza tym ryzyko nie warte nagrody. moze uda sie zniszcyc jedna wieze ale jaknsie nie uda to koniec gry przewaznie. albo ginie splitpusher i jest 5v4 albo robia engage 5v4 i zanim tp doleci o ile bedzie uzyte to kuz jest po fajcie
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 1, 2016 17:19:35 GMT 1
ja zaczołem grac z teleportem ,wiec split push nie wiem czy taki zły jest. gram split push jak wiem ze ich top laner ma slaby wave clear. wtedy pushuje a jak widze ze sie zbiliza do swojej lini to ide / tele do swojej druzyny zanim on wroci, mamy 4 v 5.
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 1, 2016 17:39:12 GMT 1
Na split push chodzi sie champami, ktore: - maja szybki i dobry waveclear - maja bardzo dobre 1 vs 1 zeby do zatrzymania splitpushu musialo przyjsc conajmniej 2 enemy bo jak przyjdzie 1 to zginie Nie gramy wiec champami, ktore nadaja sie na splitpush, wiec bym go sobie darowal. Na dluzsza mete wiecej gier nam wjebie niz wygra Nie hejtuje teemo, ale jak juz gramy z teemo to go wykorzystujmy. Np. powinnismy robic early barona wczesniej zasrywajac cala okolice grzybami, jakbysmy to ogarneli to jest mysle na naszym elo albo free baron albo kilka free killsow.
|
|
|
Post by martyyy on Feb 1, 2016 17:43:34 GMT 1
Ok co do zasrywania okolicy, to rzeka odpasa, bo crab czysci grzyby. trzeba rzucac w pitach. Poza tym w threebush itp. Splitpush to trynda, jax, tf, wiec faktycznie odpada .
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 1, 2016 18:14:39 GMT 1
Uważam że split push jest dla nas zbyt ryzykowny. Jedyne co można robic, to jak siege robimy na przyład na mid, wtedy jednego side lanea można dodatkowo pushowac pod warunkiem że TP on i w tych z siege mają jako taki disengage, żeby nie mogli oni w nas wjchac jak w masło.
Można faktycznie próbowac zagrzybowac, ale trzeba to robic w minimum 2/3 osoby w ich jungle, bo sam teemo może byc Riscy i zginąc w trakcie stawiania grzybów i też musi to robic z kims kto ma disengage, w razie problemów. Nie wiem ile stacków grzybów można miec. Można na zbierac max, wjechac szybko do jungle i po rozrzucac w trasie do barona.
|
|
|
Post by martyyy on Feb 2, 2016 10:29:22 GMT 1
Co do siege, to lepiej zrobic inaczej. Isc na obie alejki top/bot. Zabic caster miniony i dzieki nasze miniony nastakuja sie i duze wave beda puszowac linie. Wtedy mozna isc na mid i powoli poke, bez divow itp. Koniec koncow, albo pojda na boczne linie wyczyscic, albo traca wieze.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 11:11:38 GMT 1
To prawda, wczoraj taka namiastka nam tego wyszła, jak dochodził wave do mid, to roam na 2gą linie szliśmy push i jak znowu do tego dochodziło znowu zmiana i tak do skutku aż padły wieże.
Taka btw, widzę że wlazłeś w promoty i znowu 2 winy masz zaliczone. Teraz tylko jedną trzeba wygrac ;p
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 2, 2016 11:27:59 GMT 1
grzybów stakow mam max 3. Jeśli chodzi o akcja obstawic barona to moge to zrobic bez problemu nawet z krabem i zaczac grzybowac troche wczesniej. W tym czasie jak pojde grzybowac to nasz jungler moze za mnie na topie farmic chwile. obstawia sie wejscia, sa tylko 2 od ich jungli. nie musze wchodzic do ich jungli.
Pytania Albo taktycznie trzeba poczekac az ( ich ) mid lub top zejdzie z lini to wtedy mozna ruszowac barona bo jest ewentualnie 3 na 2 na baronie? Albo jak są na lini i czy opłaca tracic sie 2 wavy minionow dla barona ?
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 11:45:06 GMT 1
Ogólnie barona robi się w late game, czyli nie ma farmy top mid itp, jest tylko odpushowanie lini.
To nie farma. I ogólnie musi byc albo dobra wizja, i ktoś na dole, żeby zacząc albo przynajmniej 1 martwy.
Nie wspominając że musimy miec już duży dmg, żeby nie zdążyli przyjśc i nas zabic na nim, i ukraśc.
|
|
|
Post by martyyy on Feb 2, 2016 11:52:37 GMT 1
Jak idziesz po barona, to grzyby rzucac im na trasie trzeba. A zagrzybianie pita robic, jak zepchniesz linie na strone przeciwnika lub wiesz, ze sie recallnal. Jungler nie powinien farmic, zastepowac sie na linii. Powod jest prosty, przeciwnicy wiedza gdzie jest, a tego nalezy sie wystrzegac.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 2, 2016 12:06:52 GMT 1
Maniek na początku gry baron jest taki "malutki" i zabija chyba sie go jak smoka. Nie wiem tylko czy daje globalne złoto. Kto wie co daje ? Wiem że daje mały buff na jednego playera i jego miniony.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 12:12:43 GMT 1
Daje tylko BUFF. Więc jak trzeba wieże TOP/MID pojechac to mozna go robic, jak koleś poleci do domu, lub zginie. Wtedy można zejśc i go zrobic.
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 2, 2016 12:19:46 GMT 1
Herald daje tez global golda i expa oprocz buffow, w sumie czesto jest to free gold, exp i buff ale ten objective jest jakos totalnie ignorowany bo jednak nie jest to zbyt wiele.
|
|
|
Post by barabasz79 on Feb 2, 2016 12:21:16 GMT 1
Ile golda daje ?
|
|
|
Post by ostmaz on Feb 2, 2016 12:28:51 GMT 1
50 Golda dla kazdego czlonka druzyny, wiec razem 250 na team. Niby malo ale zawsze cos.
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 12:41:53 GMT 1
Można spróbowac w jakimś meczu o niego powalczyc, gramy teraz na 2 TP więc nie powinno to byc nie wiadomo jak riscy, tylko trzeba zrobic jung top i mid. Powinno byc easy.
|
|
|
Post by martyyy on Feb 2, 2016 13:25:28 GMT 1
On jest ciezki do zabicia. Na topie zazwyczaj jest 1 i to golem. Na bocie masz ADC i czasem Mid moze pomoc. Dlatego Herald jest ignorowany. Zreszta smoka tez nie za czesto sie robi. Tylko brazy zamiast brac wieze to leca, bo smok najwazniejszy. A mzona wziac najpierw wieze, a pozniej smoka. Ale to jest za skomplikowane. Jak liczenie do 5, bo czesto jest wlka 4 vs 5 w tym elo .
|
|
|
Post by vuznarmaniek on Feb 2, 2016 13:26:44 GMT 1
Niby tak, chociaż raz udało się to zrobić i to jest spory boost na lane push. W LCS może im się nie opłaca, ale nam trzeba sprawdzic
|
|